Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου - Νέα Κηφισιά - 1

Διάδρομος προσπέλασης
Δυτική άποψη
.
Διάδρομος προσπέλασης
Βορειοανατολική άποψη
.
Ανατολική όψη
.
Ανατολική όψη
.
Βορειοανατολική όψη
.
Βόρεια όψη
.
Κάτοψη
.
Τομή κατά πλάτος 2
.
Τομή κατά πλάτος 4
.
Ανατολική όψη
.
Βόρεια όψη
Αποκόλληση - κλίση Βόρειου τοίχου προς Βορρά, αποδιοργάνωση Βόρειου τοίχου.
.
Εσωτερικό Ι.Ναού
Χτιστό τέμπλο - επικάλυψη οροφής
.
Εσωτερικό Ι.Ναού
Θύρα Ανατολικού παραβήματος
.
Εσωτερικό Ι.Ναού : Δυτική πλευρά
.
Θύρα Ανατολικού παραβήματος
Έντονες ρηγματώσεις τοιχοποϊάς - τόξου θύρας.
.
Θύρα Δυτικού παραβήματος
Πλήρης αποδιοργάνωση τόξου θύρας - Νότιου τοίχου.
.
Βορειοδυτική όψη εσωτερικού διαχωριστικού τοίχου
Αποκόλληση Δυτικού τοίχου - οριζόντια ρηγμάτωση εγκάρσιου τοίχου - αποκόλληση οροφής.
.
Βορειοανατολική όψη εσωτερικού διαχωριστικού τοίχου
Αποδιοργάνωση τοιχοποιϊας - αποκόλληση οροφής.
.
Λεπτομέρεια Ανατολικής πλευράς
Διαμπερής ρωγμή Ανατολικής θύρας - ρηγμάτωση έδρασης δοκού - ρηγμάτωση εγκάρσιου τοίχου.
.
Ανατολική θύρα
Διαμπερής ρωγμή τοιχοποιϊας και τόξου θύρας.
.
Τοπογραφικό
Θέση Ι. Ναού - Κελλιών μοναχών
.
Κελλιά μοναχών : Νότια όψη
.
Νότια όψη
.
Εμβαδόν οικοπέδου : 1483.40 Μ2
Εμβαδόν οικοπέδου Ι. Ναού : 493.68 Μ2
Ανακατασκευή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Νέα Κηφισιά
Τοπογραφικό : Α. Πάνος - Σ. Πάνου, Φεβρουάριος 2002
Αποτύπωση και καταγραφή ζημιών Ι. Ναού
Σοφία Πάνου, Φεβρουάριος 2002
Ο παλαιός Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου ήταν ένα μικρό μονόχωρο εκκλησάκι Παλαιοημερολογιτών που χτίσθηκε το 1950 σαν ιδιωτικό Ναϋδριο. Κατά τον χρόνο κατασκευής του αποτελείτο από τον κυρίως Ι.Ναό κι ένα ενσωματωμένο στον χώρο του Ι.Ναού βοηθητικό κτίσμα συνολικής επιφανείας 43.00 Μ2 περίπου. Είχε πρόσωπο σε μια εσωτερική αυλή στο ανατολικό όριο της οποίας βρισκόταν ένα δεύτερο βοηθητικό κτίσμα που είχε την ονομασία " κελλάρια ."
Το έτος 1969 που το οικόπεδο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Γ.Ο.Χ. Αθηνών μεταφέρθηκαν εκεί 10 μοναχές και δημιουργήθηκε η γυναικεία Ι.Μονή του Αγ. Νικολάου. Ο βοηθητικός χώρος που ήταν ενσωματωμένος στον Ι.Ναό μετετράπηκε εν μέρει σε ξενώνα και εν μέρει σε τραπεζαρία της Ι.Μονής. Ο δεύτερος βοηθητικός χώρος ανατολικά του Ι. Ναού (κελλάρια) σε κελλιά.
Με τους σεισμούς του 1981 τα κελλιά αυτά κατέρρευσαν και η φέρουσα τοιχοποιϊα του Ι.Ναού υπέστη σημαντικές ζημιές. Ο νότιος και ο βόρειος τοίχος επισκευάστηκαν και ο ανατολικός και δυτικός τοίχος αντικαταστάθηκαν με ταυτόχρονη επέκταση του Ι.Ναού προς το Βορρά. Με την κατά μήκος προσθήκη αυτή, που συμπεριέλαβε στον χώρο του Ι.Ναού την αυλή και τμήμα των παλιών κελλιών, ο Ι.Ναός απέκτησε την συνολική επιφάνεια των 72.00 Μ2 και την μακρόστενη μορφή που φαίνεται στην κάτοψη.
Ως προς τα υλικά κατασκευής, η αρχική κατασκευή ήταν πλινθόκτιστη φέρουσα τοιχοποιϊα διαφορετικού πάχους με στέγη κατασκευασμένη από ξύλινες δοκούς και επικάλυψη με φύλλα αμιαντοτσιμέντου (ελλενίτ). Η μεταγενέστερη φέρουσα τοιχοποιϊα κατασκευάσθηκε από τσιμεντόλιθους και η προσθήκη στεγάστηκε με τον ίδιο τρόπο, με ξύλινες δοκούς και φύλλα ελλενίτ.
Με τους σεισμούς του 1999 οι παλιές πλινθόκτιστες τοιχοποιϊες αποκολλήθηκαν από τις προσθήκες και σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας σεισμόπληκτου κτίσματος δομημένου από ευτελή υλικά που συνετάγη από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων Αχαρνών, οι βλάβες που προκλήθηκαν στον Ι. Ναό από τον σεισμό ήταν βαριές και δεν επιδεχόταν ουσιαστική αποκατάσταση με επισκευή που θα εξασφάλιζε την αναγκαία αντισεισμική του αντοχή.
Ο Ι. Ναός δεν ξαναλειτούργησε ύστερα από τον Σεπτέμβριο του 1999 κι η τελευταία μοναχή απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2002. Έτσι, προκειμένου ο Ι. Ναός να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εκκλησιάσματος της περιοχής κι ο χώρος να επανακτήσει σταδιακά την αρχική του λειτουργία, τον Φεβρουάριο του 2002, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Γ.Ο.Χ Αθηνών μου ανέθεσε την ανακατασκευή του Ι. Ναού, την ανακατασκευή κι επέκταση των κελλιών, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: