Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Iδιωτικό ναϋδριο στην Άνοιξη

Βορεια όψη
.
Ανατολική όψη
.
Ανατολική όψη
.
Βόρεια όψη
.
Βόρεια είσοδος
.
Βόρεια όψη
.
Νοτιοανατολική όψη
.
Δυτική όψη
.
Νότια όψη
.
Κάτοψη υπογείου
.
Κάτοψη ισογείου
.
Κάτοψη κεντρικού κλίτους
.
Κάτοψη στεγών
.
Τομή 1
.
Τομή 2
.
Ανατολική όψη
.
Βόρεια όψη
.
Νοτιοδυτική όψη υπάρχουσας κατοικίας
.
Δυτική βεράντα
.
Δυτικό όριο οικοπέδου
.
Νοτιοανατολική άποψη οικοπέδου
.
Τοπογραφικό
Αριστερά : υπάρχουσα κατοικία. Κέντρο, πάνω : Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου. Κέντρο, κάτω : πισίνα, μικρή κατοικία - βηθητικοί χώροι πισίνας.
Ιδιωτικό ναϋδριο στην Άνοιξη
Μελέτη :
Σοφία Πάνου, Απρίλιος 2004
Το 2004, ο ιδιοκτήτης του παραπάνω οικοπέδου στην Άνοιξη, μου ανέθεσε τη μελέτη του ιδιωτικού ναϋδρίου του Αγίου Γεωργίου, πισίνας κι ενός διώροφου κτίσματος μικρών διαστάσεων για κατοικία της κόρης και βοηθητικούς χώρους πισίνας.
Εξαρχής τόνισε ότι νέος Ι.Ναός έπρεπε όχι απλά να μοιάζει, αλλά νάναι πιστό αντίγραφο του ιδιωτικού ναϋδρίου που φαίνεται στις πρώτες 7 φωτογραφίες. Το εκκλησάκι αυτό είναι παλιό, χτίστηκε από τον πρώτο κάτοικο της περιοχής, του οποίου τη δόξα προφανώς ζήλευε. Του εξήγησα ότι οι αρχιτέκτονες δεν είναι φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα άλλο εκκλησάκι, εξίσου χαριτωμένο. Ήταν ανένδοτος.
Πήγα λοιπόν στο κτήμα του πρώτου αυτού κάτοικου, έβγαλα φωτογραφίες κι έβγαλα τις αναλογίες του Ι. Ναού μετρώντας πέτρες... Η δεύτερη διαφωνία μας αφορούσε τη θέση του Ι. Ναού. Δεδομένου ότι χώρος υπήρχε, πρότεινα να τοποθετηθεί στο νοτιοανατολικό άκρο του οικοπέδου, σ' έναν ιδιαίτερο, δικό του ελαφρά υπερυψωμένο χώρο, περιφραγμένο με θάμνους ώστε ν' απομονώνεται από τις άλλες χρήσεις. Μόνο που δεν μ' έβρισε.
Είναι αλλόκοτο επέμεινα, να κάνεις μπάνιο με φόντο την εκκλησία ή να εκκλησιάζεσαι με φόντο την πισίνα. Οι χρήσεις είναι εντελώς αταίριαστες μεταξύ τους. Και πάλι ήταν ανένδοτος. Καθώς δεν είχε πρόθεση ν' ακολουθήσει τα σχέδια της μελέτης, δεν ανέλαβα την επίβλεψη. Η εκκλησία που έφτιαξε με παλιά οικοδομικά υλικά τα οποία συνέλεγε, είναι εκπληκτική. Ωστόσο ο χώρος είναι πράγματι αλλόκοτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: