Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ι. Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών - 1α

Δυτική όψη
.
Νότια όψη
.
Κάτοψη
.
Κάτοψη κεντρικού κλίτους
.
Κάτοψη στεγών
.
Τομή κατά μήκος 1 - 1
.
Τομή κατά πλάτος 2 - 2
.
Τομή κατά μήκος 3 - 3, Μανουάλι
.
Τομή κατά πλάτος 4 - 4
.
Τομή κατά μήκος 5 - 5
.
Τομή κατά πλάτος 6 - 6
.
Τομή κατά μήκος 7 - 7
.
Ανατολική όψη
.
Βόρεια όψη
Ι. Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ
Δημοτικού Κοιμητηρίου Ν. Φιλαδέλφειας
Μελέτη : Σοφία Πάνου, Ιούνιος 1998
Τον Μάϊο του 1998, ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας μου ανέθεσε την μελέτη ανάπλασης κι επέκτασης του Ι. Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας καθώς και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού.
Όπως φαίνεται και στην αποτύπωση, ο Ι. Ναός του Κοιμητηρίου ήταν αδιάφορος αισθητικά, τόσο εξωτερικά όσο κι εσωτερικά. Έτσι, εκτός από την προσθήκη του βόρειου κλίτους για τις λειτουργικές ανάγκες του Ι. Ναού, πρόσθεσα νέους ανοιχτούς χώρους ( πρόπυλα ) στις τρείς κύριες εισόδους για αισθητικούς λόγους. Παρά την ρομαντική επιθυμία του Δημάρχου να διατηρήσει το παλιό πέτρινο καμπαναριό, σχεδίασα ένα νέο, χωριστό κτίσμα στα δεξιά της δυτικής όψης, με το οποίο συμφώνησε.
Εσωτερικά, αντικατέστησα τα μονόλοβα παράθυρα με δίλοβα και κατήργησα όλες τις αντιαισθητικές τετράγωνες τζαμαρίες που υπήρχαν στο νότιο κλίτος, αντικαθιστώντας τες με τοξωτά παράθυρα. Όλα τα τόξα των προπύλων συνδέθηκαν με κορνίζες στις γενέσεις τους, ενώ στα νέα παράθυρα έβαλα ποδιές με κορνίζα και μάρμαρο.
Κορνίζες έβαλα επίσης σ' όλες τις νέες στέγες. Κι ενώ στη μελέτη δεν είχα επέμβει στη στέγη του κεντρικού κλίτους του Ι.Ναού για οικονομικούς λόγους, όταν κατασκευάστηκαν οι νέες στέγες, η αισθητική διαφορά έγινε ορατή κι έτσι ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να ανακατασκευαστεί με κορνίζες και νέα επικεράμωση. Η κατασκευή άρχισε τον Ιανουάριο του 1999 και τέλειωσε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: