Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Ι. Ναός Αγ. Τριάδας Αμφιθέας

I. Ν. Αγ. Τριάδας Αμφιθέας - Χαλκίδα
Νοτιοδυτική όψη
Αποτύπωση : Α. Πάνος - Σοφία Πάνου, Νοέμβριος 1998
Η εκκλησία της Αγ. Τριάδας Αμφιθέας ήταν η πρώτη εκκλησία που έχτισα. Η εκκλησία είχε ρωγμές από τους σεισμούς κι έπρεπε να στερεωθεί. Οι κάτοικοι του μικρού χωριού ήταν δεμένοι με την όψη της εκκλησίας τους, οι τοίχοι του ισογείου ήταν πέτρινοι πάχους 60 εκ. και σε καλή κατάσταση, μπορούσα να τους κρατήσω. Έτσι τους κράτησα, γκρέμισα όλη την εκκλησία από μέσα και έφτιαξα μια καινούργια στερεώνοντας τους παλιούς τοίχους μ' ένα περιμετρικό δοκάρι στις νέες κολώνες. Η παλιά δεν είχε, στηριζόταν σ' αυτούς τους πέτρινους τοίχους . Υπήρχαν κάτι κολώνες μέσα αλλά όπως είδαμε στην κατεδάφιση, δεν είχαν κανένα θεμέλιο, ήταν διακοσμητικές. Οι κάτοικοι το ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μ' αυτές τις κολώνες, ήταν προθυμότατοι να τις ρίξουν.
Το καμπαναριό ήταν μεταγενέστερη προσθήκη, κατασκευασμένο από μπετόν, δεν ήθελαν να φτιάξουν καινούργιο. Ήθελαν μια προσθήκη στην δυτική ( κύρια ) όψη της εκκλησίας, την οποία φτιάξαμε. Έβαλα κι ένα μικρό πρόπυλο στη νότια όψη, για αισθητικούς λόγους. Η μελέτη έγινε το 1999 κι η κατασκευή άρχισε το 2001.

Κατεδάφιση του Ι. Ναού, Σεπτέμβριος 2001

Το τέμπλο στο εσωτερικό του Ι.Ναού πριν την κατεδάφιση.

Και μετά την κατεδάφιση.
Η Αγία Τράπεζα έμεινε μόνο όρθια, οι τοίχοι του ιερού κατεδαφίστηκαν επίσης.

Θεμέλιος λίθος, 2 Οκτωβρίου 2001

Μπετόν θεμελίωσης, 23 Οκτωβρίου 2001

Δυτική όψη, 12 Μαϊου 2002

Το νέο εσωτερικό του Ι. Ναού, 4 Μαίου 2002
Με το περιμετρικό δοκάρι στήριξης των παλιών τοίχων, η εκκλησία πήρε ύψος ενώ ο εσωτερικός, υπάρχοντας χώρος, με τις νέες κολώνες στένεψε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η εκκλησία απέκτησε ένα ελαφρώς γοτθικό ( ψηλόλιγνο ) ύφος εσωτερικά. Όταν μπήκα μέσα να δω τα μπετά και είδα το ύψος του θόλου βρισκόμουν σε μια τελείως διαφορετική εκκλησία από την προηγούμενη. Eπειδή είχα δώσει στο περιμετρικό δοκάρι μόνο το αναγκαίο ύψος ήξερα ότι είχα κάνει το καλύτερο δυνατό. Και παρ' όλ' αυτά ήταν πανύψηλος. Χαμογέλασα ότι ήταν μια νέα εκκλησία και πείραξα τον παπά ότι ήταν πολύ μοντέρνα :) " Εμάς μας αρέσει που είναι ψηλή " μου απάντησε. Ωραία είναι :)
.
Ι. Ν. Αγ. Τριάδας, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαϊου 2002
.
Ι . Ναός Αγ. Τριάδας Αμφιθέας
Σχέδια επιμέτρησης μπετόν, Δυτική όψη
Σοφία Πάνου, Νοέμβριος 2002

Μαρμάρινο δάπεδο Ι. Ναού
Ι. Ναός Αγ. Τριάδας Αμφιθέας

Σχέδια επιμέτρησης μπετόν, Νότια όψη
Σοφία Πάνου, Νοέμβριος 2002

Νότιο πρόπυλο, 2 Ιουνίου 2002

Εσωτερικοί σοβάδες, 27 Οκτωβρίου 2002

Το νέο εσωτερικό του Ι. Ναού
και το νέο, 1.5 φορά ψηλότερο, ιερό.

Η επίβλεψή μου τελείωσε στους σοβάδες. Ο παπάς είναι σιδεράς και έφτιαξε τα σιδερένια κουφώματα του Ι. Ναού, οι κάτοικοι βοηθάνε όλοι, τον Νοέμβριο του 2002 που είχα πάει για τελευταία φορά, είχαν αρχίσει να στρώνουν πλάκες στην αυλή της εκκλησίας. Πιστεύω ότι τώρα, 5.5 χρόνια μετά, θα πρέπει νάχουν φτιάξει το δάπεδο και να έχουν χτίσει τα κεραμίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: