Τρίτη, 5 Μαΐου 2009

Κήπος κατοικίας στο Farnham - Surrey

" Ravendell "
Διαμόρφωση κήπου
( πατήστε πάνω στην εικόνα για να φανεί μεγαλύτερη )
Βόρεια πλευρά ( κάτω ) : Είσοδος ( κάτω αριστερά ) - γκαράζ ( κάτω δεξιά ). Κατοικία - καθιστικά - υπαίθριος χώρος εστίασης ( κάτω, κέντρο ). Θερμοκήπιο - λαχανόκηπος ( κάτω δεξιά ). Νότια πλευρά ( πάνω από τα καθιστικά ) : ανοιχτός χώρος με τριγωνικά παρτέρια. Οπωρώνας ( πάνω, κέντρο ). Μελλοντικό γήπεδο τένις ( πάνω ).
.
Κήπος : Νότια άποψη
.
Απόσπασμα κτηματολογίου
Εμβαδόν οικοπέδου : 2272.50 Μ2
Αποτύπωση - landscape : Σοφία Πάνου, Αύγουστος 2005
Ο κήπος του Ravendell είναι ο πιο ωραίος κήπος που έχω σχεδιάσει. Το κτήμα με την κατοικία ανήκει σ' ένα νέο ζευγάρι γιατρών, με δύο παιδάκια. Η μητέρα είναι Ελληνίδα κι ο πατέρας Άγγλος, με χόμπι τη μαγειρική. Αποφάσισαν λοιπόν να πάρουν αυτό το κτήμα για να καλλιεργούν βιολογικά τα λαχανικά και τα φρούτα τους.
Η είσοδος στην κατοικία και οι διάδρομοι προσπέλασης στους διάφορους χώρους γύρω από αυτή και τον λαχανόκηπο επιστρώθηκαν με κυβόλιθους. Αριστερά της εισόδου που βρίσκεται στη Βόρεια πλευρά, διαμορφώθηκε ένα παρτέρι 6.50 μ. με αζαλέες, λουλούδια που αντέχουν στο κρύο. Στην ανατολική πλευρά της κατοικίας, δίπλα στον διάδρομο, ένα μεγαλύτερο, πλάτους 2 μ. και μήκους 10 μ., με θάμνους.
Ο χώρος μπροστά από τη Νότια όψη της κατοικίας και για ένα μήκος 9 μ., επιστρώθηκε με πλάκες μαρμάρου 60Χ40 εκ. Τα 2 πρώτα μέτρα κοντά στην κατοικία είναι υπερυψωμένα κατά 25 εκ., με δύο μεγάλα πλατύσκαλα. Ο χώρος 7.00Χ22.00 μ. μπροστά από τα πλατύσκαλα διαμορφώθηκε με χτιστό καθιστικό 4.00Χ7.00 αριστερά, 2 μεγάλα παρτέρια 4.00Χ3.00 μ. με τριανταφυλλιές αριστερά και δεξιά του καθιστικού μπροστά από την Νότια διπλή μπαλκονόπορτα της κατοικίας κι έναν υπαίθριο χώρο εστίασης με BBQ σκεπασμένο με πέργκολα 4.00Χ9.00 μ., δεξιά.
Στην Δυτική πλευρά της κατοικίας διαμορφώθηκε ο λαχανόκηπος και το θερμοκήπιο, με μονοπάτια ανάμεσα στις διάφορες καλλιέργειες.
Ο χώρος πέρα από το καθιστικό που φαίνεται και στη φωτογραφία, διαμορφώθηκε σε τρία τμήματα. Το πρώτο, μήκους 15 μ. και πλάτους 16 μ. πάνω από τα καθιστικά, διαμορφώθηκε με 4 τριγωνικά παρτέρια θάμνων κι αφέθηκε χωρίς επίστρωση. Το δεύτερο που ακολουθεί, είναι ο οπωρώνας του κτήματος. Έχει μέσο πλάτος 20 μ., μήκος 17 μ. και περιλαμβάνει μηλιές, αχλαδιές, κερασιές κλπ. Το τρίτο και τελευταίο τμήμα αφέθηκε ελεύθερο για τη δημιουργία μελλοντικού γηπέδου τένις, υπαίθριου καθιστικού, bar κλπ. Η πρόσβαση σ' αυτό το τμήμα γίνεται κι από ένα μονοπάτι - ποδηλατόδρομο στην ανατολική πλευρά του κτήματος.
Τα δέντρα που υπάρχουν στο κτήμα διατηρήθηκαν, ενώ η περίφραξή του θα γίνει με θάμνους. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι χώροι γύρω από την κατοικία κι ο λαχανόκηπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: