Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ι.Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών - 3α

Δυτική όψη
.
Νότια όψη
.
Νοτιοδυτική Όψη
Προοπτικό
.
Ανατολική όψη
.
Βόρεια όψη
.
Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου
Αξονομετρικό
.
Ι. Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ
Δημοτικού Κοιμητηρίου Ν. Φιλαδέλφειας
Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου
Μελέτη : Σοφία Πάνου, Δεκέμβριος 1998
Λόγω της υψομετρικής κλίσης του εδάφους, διαμόρφωσα τον περιβάλλοντα χώρο του Ι. Ναού σε τρία επίπεδα. Το ψηλότερο είναι ο χώρος μπροστά και γύρω από την εκκλησία. Η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται κατά μήκος των κυρίων εισόδων του Ι. Ναού, με σκαλιά όπου χρειάζεται.
Ένα δεύτερο επίπεδο, χαμηλότερο από το πρώτο που βρίσκεται πίσω από το ιερό, φιλοξενεί δύο υπαίθρια καθιστικά με παρτέρια και χτιστή βρύση. Στη συνέχεια αυτού του επιπέδου κατεβαίνουμε με σκαλιά στο τρίτο και χαμηλότερο επίπεδο που φιλοξενεί ένα καθιστικό κι έναν ελεύθερο χώρο με λίγη πλακόστρωση προς τα υπάρχοντα δέντρα.
Στην Βόρεια πλευρά χρειάστηκε να κοπούν 4 δέντρα, ενώ όλα τα υπόλοιπα διατηρήθηκαν. Ένας τοίχος από τσιμεντόλιθους και πέτρινη επένδυση 20 εκ. και στις δύο πλευρές αντιστηρίζει τον νέο περιβάλλοντα χώρο που πρώτα διαμορφωνόταν σε διαδοχικά πρανή. Εσωτερικά, τα διάφορα επίπεδα αντιστηρίζονται από τοιχία οπλισμένου σκυροδέματος. Όλοι οι νέοι τοίχοι έχουν διακοσμητικές κορνίζες από λευκό τσιμέντο.
Τα δάπεδα έγιναν από φυσική πέτρα Καρύστου και περιγράφονται από φιλέτα λευκού μαρμάρου. Δεδομένου ότι οι τεχνίτες ήταν καλοί, κατά την κατασκευή σχεδίασα κοσμήματα που κατασκευάστηκαν στις εισόδους κι άλλα σημεία του δαπέδου που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο Ι. Ναός κι ο περιβάλλοντας χώρος φωτίζονται με 14 φωτιστικούς στύλους, ενώ τα 2 κεντρικά παρτέρια του δεύτερου επιπέδου φωτίζονται με 8 μικρά φωτιστικά κήπου. Ο χώρος ολοκληρώθηκε με ξύλινα παγκάκια σε μεταλλικό σκελετό και παρόμοια δοχεία απορριμμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: